Αρχική σελίδα » Το ΠΜΣ » Προκηρύξεις και Επιλογή Φοιτητών

Διαδικασία επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών

Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) προκηρύσσει ανά διετία 25 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το παρόν πρόγραμμα. Δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής έχουν οι πτυχιούχοι των Τμημάτων που αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 3 του εσωτερικού κανονισμού.

Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Φ.Π.Ψ. τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Αίτηση υποψηφιότητας (με φωτογραφία μικρού μεγέθους) σε ειδικό έντυπο, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από τη Γραμματεία του Τομέα Ψυχολογίας ή από την ιστοσελίδα του Τμήματος (www.ppp.uoa.gr).
  • Βιογραφικό σημείωμα  το οποίο περιλαμβάνει τεκμηριωμένα στοιχεία για τις σπουδές, τη διδακτική, την επαγγελματική και την ερευνητική εμπειρία, τη γνώση της χρήσης Η/Υ και την επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου/της υποψηφίας.
  • Αντίγραφο πτυχίου/ίων.
  • Κατάσταση αναλυτικής βαθμολογίας στην οποία θα αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου.
  • Βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου από τον αρμόδιο φορέα αναγνώρισης τίτλων (ΔΟΑΤΑΠ) για όσους/όσες προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  • Αντίγραφο πιστοποιητικού πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Γ1/C1) και για τους ξενόγλωσσους υποψήφιους πιστοποιητικό κατοχής της ελληνικής γλώσσας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος φοιτητής διαθέτει επάρκεια αντίστοιχη ή υψηλότερη του επιπέδου Γ1/C1  σε άλλη γλώσσα πλην της Αγγλικής, απαιτείται να έχει τουλάχιστον δίπλωμα Αγγλικής σε επίπεδο B2 (καλή γνώση).
  • Δημοσιεύσεις και βεβαιώσεις διδακτικής, ερευνητικής ή επαγγελματικής εμπειρίας (εφόσον υπάρχουν).
  • Αποδεικτικά στοιχεία της εμπειρίας τους ή της επιμόρφωσής τους σε αντικείμενα της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και του Προσανατολισμού (εφόσον υπάρχουν).
  • Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου φοιτητή ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής φοίτησης στο πρόγραμμα και αναλαμβάνει το κόστος των σπουδών του/της για όλα τα εξάμηνα.
  • Τρεις συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές πρέπει να φέρουν πρωτότυπη υπογραφή και υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο υπογεγραμμένο  από τον/την αποστολέα.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου φοιτητή με την οποία βεβαιώνει ότι όλα τα κατατεθέντα δικαιολογητικά είναι πιστά αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων τα οποία μπορεί να επιδείξει εφόσον αυτό του/της ζητηθεί.

 Τα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι υποψήφιοι φοιτητές  δεν επιστρέφονται.

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων φοιτητών είναι α) συνέντευξη και β) βαθμός πτυχίου. Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι προσέρχονται σε συνέντευξη ενώπιον της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ., η οποία αξιολογεί τη συνολική συγκρότηση των υποψηφίων με βάση τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα που τους τίθενται, καθώς και τα στοιχεία του φακέλου τους και, ιδιαίτερα, τις προηγούμενες σπουδές τους και τη συναφή με τη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό εμπειρία και δραστηριότητά τους. Επίσης, συνεκτιμώνται η βαθμολογία τους σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καθώς και η τυχόν σχετική ερευνητική και συγγραφική τους δραστηριότητα.

Κάθε μέλος της Επιτροπής βαθμολογεί χωριστά τους υποψηφίους φοιτητές. Ο μέσος όρος των βαθμών των τριών αξιολογητών αποτελεί τον τελικό βαθμό που προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία.

Οι υποψήφιοι κατατάσσονται, κατόπιν, σε πίνακα αξιολόγησης με βάση το σύνολο των μορίων τους, τα οποία προκύπτουν κατά 75 % από τον βαθμό της συνέντευξης και την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου τους (συντελεστής 7.5) και κατά 25 % από το βαθμό του πτυχίου τους (συντελεστής 2.5). Από τον πίνακα αυτό επιλέγονται και εγγράφονται στο πρόγραμμα  οι είκοσι πέντε (25) πρώτοι. Αν υπάρχουν ισοβαθμούντες με τον εικοστό πέμπτο επιτυχόντα, θεωρούνται και αυτοί επιτυχόντες.